Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2014 21:51 - Животът в Перник все повече заприличва на този в GTA
Автор: renterra Категория: Регионални   
Прочетен: 3090 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.01.2014 21:52


image


Понякога поглеждам около себе си и се замислям колко много животът в родния ми град Перник все повече започва да наподобява известната на всички гангстерска игра Grand Theft Auto (GTA), в която, особено ако не следваш правилата директно и ползваш cheat кодове, можеш да си правиш каквото поискаш, при това напълно безнаказано.

Градът ни се слави от незапомнени времена като място, където можеш да срещнеш какви ли не особи. Като започнем от наркотрафиканти, свободно танцуващи си по нощните заведения, необезпокоявани нито от полицията, нито от съда, до обезумели ромски фамилии, които за една дума, казана на криво са готови да те разчекнат, та стигнем дори до показни убийства по улиците, на каквито станахме свидетели преди няколко години.

Но това не е всичко. В нашия любим град златото е висша ценност и до такава степен е обсебило всички сфери на живота, че за момент едва не станахме свидетели на канонизирането на бизнесмен-банкер, чийто портрет лъсна в Гигинския манастир в миналото лето господне.

Да не забравяме и това, че в града ни не само че няма инвестиции, но дори и малкото, което имаме, го оставяме на самотек или пък го унищожаваме, събаряме или изпращаме за скрап. Общо взето – важно е да закърпим положението днес, пък какво ще правим утре е вече тема на друг един разговор.

Докато препускаме из хода на тези мисли трябва много да внимаваме, защото не веднъж нашите пътувания из дебрите на града са се оказвали опасни за живота и здравето ни. Само преди няколко дни поредният тролейбус се опита да ни напомни, че вече не е 1980 г. и че паркът на градския транспорт подлежи на обновяване поне веднъж на няколко десетилетия.

Над всичката тази приказна магия се извисява, разбира се, нашата любима градска фея – Н.В. г-жа Росица Янакиева. Тя е толкова загрижена за бъдещето, че вече втори мандат шета наляво-надясно из Перник да затулва зейналите дупки по различните европроекти. Да, жената определено е загрижена за бъдещето си. Но това не я спира и да тачи своето и нашето общо минало – какъв по-прекрасен символ на нейното управление бихме могли да пожелаем от пълните с въздух бутафории, които миналата година бяха нахлузени върху нашата средновековна крепост.

И докато се чудехме и се дивяхме на прекрасното умотворение на многоуважаемата ни общинска управа си вземахме по някой-друг студен душ, защото традиционната профилактика в „Топлофикация“, която всяка година оставя града ни без топла вода за неизвестен период от време, беше започнала. Но това си е в реда на нещата – вече сме претръпнали.

За финал, предлагам да отправим поглед към нещо по-оптимистично. Нещо, което се опитаха да очернят, но не успяха. Защото то не е податливо на низки страсти и финансови далавери, а идва от сърцето на народа – фестивалът на кукерите, благодарение на който тази година градът ни влезе в класацията на National Geographic за препоръчани зимни дестинации.

Дано поне в навечерието на маскарадните игри да се откъснем от сивотата на нашето безразлично ежедневие и да видим града си в една по-различна светлина. Нека маскираните зверове да отвлечат всички лоши „духове“, които са се увили около шията му и спират неговото развитие.

Весело изкарване на „Сурва 2014“!




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: renterra
Категория: Други
Прочетен: 34552
Постинги: 7
Коментари: 3
Гласове: 37
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930