Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2013 17:37 - Наръчник на българския държавник от XXI век
Автор: renterra Категория: Политика   
Прочетен: 1423 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.09.2013 17:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Препоръчително четиво за настоящи и кандидат-народни представители, кандидат-кметове, кандидат-общински съветници и всички останали (желаещи да станат част от този вид група) паразитни видове в българското общество.

image

1. Следвай „силния на деня“ – той е твоята патерица и ти си неговият бастун.


Виж коя партия е на власт в момента и се опитай максимално да се възползваш от положението. Не е важно, че идеологията на тази партия не съответства на твоите разбирания, тъй като и  без друго единствените ценности, които са на почит у българския държавник, са материалните. Подмажи се на този, подмажи се на онзи, възползвай се от женския си чар (ако си от нежния пол) и лека по лека пред теб ще се отворят вратички към желаната цел. Ако управляващата партия се смени, същото трябва да стане и с твоята тактика – не си губи времето да показваш какво означават думите лоялност и принципи, защото това е работа на тълковния речник.

Оказвай нужното съдействие на този, който в момента стои над теб в йерархията, и той ще ти осигурява неговата протекция. Падне ли от власт, не се тюхкай – някой друг ще се намери да го замени. Точно тогава идва едно от малкото предизвикателства, пред които ще се изправиш в твоята (без)славна политическа кариера: говори колкото се може по-лоши неща за предишното управление и покажи на новия хищник, домогнал се до бавно изгниващите останки от някогашния велик Болгарский лев, колко много се радваш, че сега той ще управлява, защото той е дважди по-компетентен и трижди по-голям защитник на справедливата народна воля от неговия нескопосан предшественик. Общо взето, следвай посоката на вятъра, движи се по течението и ще си подсигуриш положението (простолюдието няма какво да го мислиш – всеки сам да се спасява).


2. Не мисли сериозно да правиш каквито и да било големи промени (освен в банковата си сметка).

Захвърли всичките си планове да направиш нещо смислено и полезно за хората в кошчето още преди да тръгнеш да катериш стълбицата към властта (ако си имал такива), защото няма да ти трябват. Запомни, че на нашата политическа сцена идеологиите са безброй, но за сметка на това идеите никакви ги няма (а ако се появят, някой ще се погрижи те да се споминат още докато са в състояние на зародиш).

Промяна на Конституцията? Внасяне на поправки в Наказателния кодекс? Представянето на нов вид избирателна система (не дай си Боже)? Не, любезни ми другарю, забрави за тези неща – българският народ не е дорасъл за такъв радикален напредък (ти също може да си един недорасляк в държавното управление, но това не бива да те спира да се стремиш винаги към нови падения, пардон, висоти). Виж сега, ако искаш да понатъкмиш някой закон в полза на фирмата на племенника ти или за да опазиш честта на някоя светла фигура, произхождаща от тъмните дебри на подземния свят, това е съвсем друг въпрос. Но повече за това – след малко.


3. Бъди готов да работиш с тлъсти пачки – те са основен инструмент в родната политика.

Искаш да прокараш лобистки закон? Имаш два варианта да го направиш:
1) с пари и
2) с много пари.

Ако ти ще се облагодетелстваш за сметка на народното дело, приготви си съответните суми, с които да запушиш устата на опозицията (не, че тя се е загрижила за народа, но пък не ѝ се ще някой друг да оглозгва кокала пред очите ѝ, а тя само да се облизва отстрани без да получи нещо във замяна). Ако си решил да послугинстваш на някоя мутра или друго подобно социално-икономическо недоразумение (какво пък толкова – няма нищо срамно, както казват хората, „парите не миришат“), можеш дори да се облажиш с добра сумичка, ако послушно изпълняваш заръките на своя поръчител.

Искаш да се явиш на следващите избори? Какво ти трябва за целта? Знания, умения, личностни качества, реални предложения? Не, не, не, остави размислите върху тези твърде абстрактни за твоята натура понятия на хората с висше образование, които вечерта ще ти сервират кюфтетата в ресторанта, а после с таксито ще замъкнат телесните ти маси до вкъщи. Трябват ти само пари, защото в България с пари можеш да си купиш всичко (слава Богу, че неземните неща не са под наш контрол, иначе щеше да си купиш и безсмъртието).

Имаш ли достатъчно от финикийските знаци, ще се снабдиш с гласове от социално слабите и слабо грамотните слоеве на обществото (тенденцията е тяхното съотношение да нарасне значително в идните няколко години, тъй че не се притеснявай какво ще правиш в бъдеще; всъщност, следвай примера на останалите ни държавници и изобщо не мисли за бъдещето, както се казва – един път се живее, yolo), които, горките, и душицата си биха продали, за да поживеят един-два дни като „бели хора“, макар после пак да зарият в тинята на мизерията с пълна сила.

Ще се снабдиш с манипулиращи, поправка, обнадеждаващи обществото резултати от някое-друго социологическо проучване, сътворено под масата в някой офис на някоя от безбройните социологически агенции, ще разпечаташ плакати с единствената ти снимка, на която не мязаш безкрайно много на първокласен селяндур (селяните да не се обиждат, тях уважавам безброй пъти повече от теб), съдейки по полунеадекватния подбор на дрехите ти (не си модел, все пак, не може хората да имат неоправдани очаквания към твоя дрескод), ще друснеш някое хорце по селските мегдани, ще гушнеш някоя-друга бабка и ще метнеш някое-друго кебапченце в пластмасовата тарелка на някой (за теб, разбира се, „никой“) човечец и тъй.

Както е казал народът (когато е бил малко по-мъдър), с питане до Цариград се стига, а ако имаш и пари и Босфора може да прескочиш. От начина, по който протичат химичните реакции в главата ти и без това е очевидно, че точно към другата страна на Босфора те влече сърцето ти (ако имаш такова).


4. Обещанията са, за да се дават, а не – за да се изпълняват.

Запомни тази велика мантра на родния държавник, защото в нея се крие по-голяма доза истина, отколкото във виното (In vino veritas, ама друг път!). Времената се менят, а с тях – и нравите. Истината е, че обещанията просто не са това, което бяха. В нашето модерно общество да държиш на думата си се счита за особена проява на лош вкус и е обикновено асоциирано с една друга, съдейки по календара – относително близка, но съдейки по нравите – доста отдалечена от нас епоха. Ето защо, обещанията ти действат като магия за старите хора, които още помнят тези времена, в които словосъчетанието „мъжка дума“ е имало по-различно значение от буквалния смисъл, заложен в двете съставляващи го части.

Използвай възможно най-омайните думи, с които разполагаш (или с които те снабдяват твоите PR специалисти), за да оплетеш в своите мрежи тези изстрадали души, дали всичко от себе си за Майка България. Не бой се – те не са алчни сметкаджии и отчаяни сребролюбци като теб и ще ти повярват по-лесно, отколкото може да си представиш. Не вярваш на това ли? Виж колко много партии не изпълниха обещанията към избирателите си и въпреки това продължават да се редуват да ръководят волана на държавата благодарение на възрастните поколения, гласуващи като под строй („както едно време“, както обичат да казват те самите).

За хората от социално слабите и ниско образованите прослойки обещанията няма да имат същата стойност, защото те живеят „за деня“ (затова инвестирай малко парички в организирането на еднодневни пиршества за тях, както вече споменахме). За образованите хора не се притеснявай (и без това техният брой се топи ежедневно). Тях няма да ги спечелиш с евтини трикове и празни обещания, но тях трудно би ги спечелил и някой друг (защото и другите ще използват същите методи), затова тези душици, имали злощастието да се родят в страната на абсурдите, или няма да гласуват въобще, или гласовете им ще се разпръснат между политически обекти, които нямат шансове да се домогнат до властта по всевъзможни причини.

За изпълняването на обещанията няма смисъл да говорим много-много, защото на практика едва ли ще ти се наложи да го правиш. Ако случайно се стигне дотам, че все пак си принуден да постелеш няколко километра асфалт или да озелениш някое междублоково пространство с цел да запазиш поста си или да си подсигуриш някой допълнителен мандат (а те за теб никога не са достатъчни, защото твоят потенциал да извличаш лична изгода от държавната машина е безкраен), ако по някакво нещастно стечение на обстоятелствата се наложи да материализираш своите обещания, гледай да намериш някоя фирма от твоя приятелски, семеен или икономически кръг, която да ти свърши работата и ти да си поделиш разписаните в бюджета средства с нея. Тъй де – да ръководиш държавните дела и същевременно да поддържаш всеобхватните компетенции на частния си бизнес в най-различните му формации не е никак лесно и заслужаваш от време на време поне малко обезщетение от народа за това, че се бориш за неговото благоденствие на всички възможни фронтове.


Вместо послеслов

И тъй като знам, че способностите на твоя мозък за възприятие и анализиране на важна информация са силно ограничени, а аз по никакъв начин не бих желал да претоварвам сивото вещество на твоята изключително заета с усвояването на препоръки и финансови средства персона, смятам да спра дотук с моите съвети към теб.

Но не мисли, че нещата ще завършат просто така. Аз ще продължа да те наблюдавам, теб и твоите себеподобни (защото разликите между вас се виждат само от очите, но не и от вътрешната преценка на разумния индивид; да се чуди човек дали слепите са „слепи“ или тези, които гледаме, но не виждаме!), за да мога винаги да ти предложа най-актуална информация по единствената държавна тема, която те вълнува – как да се задържиш на власт.

Поздрави (но не и уважение),
Моя милост R. M. или просто

един от многото български граждани,
за чието съществуване отдавна си забравил




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: renterra
Категория: Други
Прочетен: 34071
Постинги: 7
Коментари: 3
Гласове: 37
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031